Drechterwaard Alkmaar

Aantal ongevallen afgelopen jaren:

Kruising Drechterwaard met het Fietspad

Wij geven deze tips aan iedereen omdat wij vinden dat wanneer iedereen wat meer rekening zou houden met de ander, er veel minder gevaarlijke situaties en ongevallen hoeven te gebeuren. Een algemene tip voor iedereen: soms heb je voorrang, maar gelijk krijgen na een aanrijding blijft heel vervelend.

De Drechterwaard is een 30 km zone, veel automobilisten vergeten dit helaas. Er is een goede reden waarom dit een 30 km zone is. Het kruisende fietspad is namelijk een voorrangsweg. Bestuurders vanaf de Drechterwaard moet dus voorrang verlenen aan de bestuurders die op het fietspad rijden. Maar gebeurd altijd even netjes?

Nee, en hoe komt dat?

Te hoge snelheid van de auto’s is vaak een oorzaak van gevaarlijke situaties. Daarnaast is het niet heel gebruikelijk dat een fietspad voorrang heeft, waardoor dit dus te laat opgemerkt kan worden. Als automobilist zie je een wegversmalling en dat vraagt ook de nodige aandacht, zeker als je niet bekend bent met dit kruispunt. Hierdoor kan een fietser of brommer natuurlijk snel over het hoofd worden gezien.

Ook de snelheid van de fietser en brommer is een mogelijke oorzaak. Zeker tegenwoordig met de elektrische fietsen, deze komen op een veel hogere snelheid aan waardoor je als automobilist verrast kunt worden. Uiteraard is geen of slechte verlichting van fietsers op dit kruispunt erg gevaarlijk. In het donker met regen zie je als automobilist een fietser zonder licht veel te laat!

Tijdens onze rijlessen besteden we hier dus extra aandacht aan. Onze leerlingen zullen dit kruispunt na het behalen van hun rijbewijs waarschijnlijk regelmatig tegenkomen in Alkmaar. Daarom vinden we het belangrijk dat de verkeerssituatie bekend is en dat je weet hoe je daar moet handelen.

Ons advies

  • Rij niet harder als de toegestane maximum snelheid
  • Vooral bij nadering van het fietspad de snelheid nog meer minderen zodat een goed overzicht mogelijk is
  • Wees duidelijk ten opzichte van de kruisende fietsers of snorfietsers dat je voorrang geeft
  • Wees er op bedacht dat er misschien ook bromfietsers rijden die met een te hoge snelheid aan komen rijden
  • Steek deze situatie veilig over
  • Ook op de fiets en brommer, verminder je snelheid en zorg dat je zichtbaar bent voor het overige verkeer
  • Zorg voor goede verlichting in het donker
  • Steek deze situatie veilig over

Ook bij dit kruispunt geldt: Voorkomen van een ongeval is beter dan achteraf gelijk krijgen, met de schade!