Wij, Autorijschool Jansen willen onze leerlingen en eventueel leerlingen van andere rijscholen helpen om goed voorbereid te zijn op het examen. De situaties zijn ook belangrijk voor mensen die hier interesse in hebben. Al deze situaties worden natuurlijk ook behandeld tijdens de lessen maar het kan geen kwaad wanneer dit nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht.

(Knelpunten) Situaties waar het soms fout gaat  tijdens het examen.

Hierbij de situatie, Westerweg, Kalkovenseweg, Mondriaanstraat in Hoefplan.

Wanneer je op de Westerweg opdracht krijgt naar rechts te gaan,( foto onder).
1 Kijk je eerst in de spiegels (binnen rechts buiten, rechter schouder)
2 Wanneer het vrij is geef je richting aan en sorteer je voor op de fietsstrook naar rechts.
3 Net voor de bocht Kijk je de weg in waar je in gaat rijden i.v.m. de tegenliggers of er voldoende ruimte is om de bocht om te gaan. (soms heb je wat meer ruimte nodig en kom je gedeeltelijk op de ander rijstrook of rijdt de tegenligger teveel op jouw kant.) Je kijk ook naar de eventuele borden (want gelijk rechts staat een bord einde 30 km zone)
4 Voordat je de bocht in zet kijk je nog snel even rechter spiegel en rechts dode hoek i.v.m. het recht doorgaande verkeer (nacontrole fietsers en voetgangers) Is het vrij dan ga je de bocht in.

Op de foto onder kijk je de straat in en zie je het bord einde 30 km zone en de tegenliggers.
Je rijdt dan richting spoorweg overgang je kunt dan niet veel harder rijden bij het naderen van de spoorweg overgang maar weet wel dat je buiten de 30 km zone zit.

Kijk zelf even links en rechts voordat je het spoor overgaat, vertrouw niet alleen op het mechanisme. (Foto onder)

Over het spoor gaat de doorgaande weg naar links. Wanneer je geen opdracht krijgt moet je de doorgaande weg naar links volgen.
Je komt dan op dit punt (foto onder)
Aan de rechterkant staan geparkeerde auto’s dus je komt hier op het weggedeelte van de tegenliggers. Wanneer je te snel de bocht in gaat wordt je daarmee geconfronteerd. (zie foto)

Wanneer het vrij is ga je verder nadat je weer even om de auto heen hebt gekeken.
(Foto onder) Want het is mogelijk dat er dan net een fietser of bromfietser naast zit.

Wanneer er een nieuwe tegenligger komt kan je misschien nog even naar rechts, kijk daar bij uit dat je niet te dicht langs de andere autos gaat, zeker niet met een hoge snelheid. Je zult makkelijk tussen de autos in moeten kunnen staan en er ook weer vooruit uit weg kunnen rijden. Lukt dat niet dan zal de tegenligger even moeten wachten. Op de foto hieronder is er weinig ruimte. Misschien kun je dan met sterk aangepaste snelheid (dus stapvoets) een klein beetje naar rechts tussen de autos maar zorg ervoor dat je vooruit weer verder kan rijden.

Na de bocht krijg je ook weer te maken met geparkeerde auto’s. (foto’s onder)

Kijk op tijd ver voor je uit en is het vrij ga je er voorbij.
(foto’s onder)

Dit is 50 km gebied dus wanneer het mogelijk is ga je hier je snelheid aanpassen aan de situatie en als het kan naar de 50 km. Zoals je ziet op de foto hier onder heb je voorrang op de zijstraat.

Het is niet de bedoeling om ons alleen te richten op een specifieke situatie maar je kunt dit advies toepassen op vergelijkbare situaties.

Doe hier ook weer je voordeel mee. Heb je vragen over een situatie kun je altijd mailen met
Ludojansen48@gmail.com of WhatsAppen met 0653296138 Ludo Jansen

Veel succes.

Wil jij je rijbewijs halen? Meld je dan aan voor een gratis* proefles bij Autorijschool Jansen en maak kennis met je toekomstige instructeur!