Dit keer wil ik een situatie bespreken waar onze leerlingen en leerlingen van andere autorijscholen hun voordeel mee kunnen doen.
Wanneer je daar aan toe bent zal de instructeur dit met je doornemen maar je kunt er nu al kennis van nemen. Je kunt dit ook je instructeur/trice vragen wanneer je aan dit onderdeel toe bent om dit meerdere keren te oefenen.

Bij deze situatie gaat het hierbij om een van de mogelijke opdrachten tijdens het examen.

Situatie en opdracht richting Heerhugowaard.

Wanneer je wegrijdt bij het CBR naar de kruising en dan linksaf naar de verkeerslichten.

Bij de verkeerslichten rechts, ook wel als opdracht richting Haarlem, dus de rondweg N9 op.

Wanneer je het tunneltje nadert op de rondweg krijg je de opdracht:

We gaan naar Verkeersplein Kooimeer richting Heerhugowaard.
Even later zie het bord aan de rechterkant dat aangeeft Heerhugowaard rechtdoor.(zie foto)

Na het tunneltje moet je zorgen dat je 1 rijsstrook naar links op kan schuiven, probeer dit te doen na de zijweg links anders ontstaat er verwarring dat je de eerste zijweg linksaf slaat.
( kijk daarbij goed en meerdere malen linker spiegel en schouder)

Je komt dan bij het verkeerslicht met de kruising Kennemerstraatweg/Heiloo op de linker rijstrook van rechtdoor. (zie foto).
Blijf deze rijstrook berijden totdat je het blauwe bord ziet. Op het bord zie je, rechtdoor helemaal links, twee rechter rijstroken naar Amsterdam de snelweg op. (zie foto)

Geef richting aan en Ga naar links de rijstrook van rechtdoor op, richting weer neutraal.
Op de rotonde volg de meest linker rijstrook en blijf deze rijden. (zie foto)

Ga ook op deze rijstrook de afslag af richting AZ stadion en blijf links rijden want de rechter rijstrook buigt af naar het stadion. ( pas op dat je niet doorrijdt ¾ richting Centrum/Vondelstraat achter de groene auto aan (op de foto) maar ga op de linkerstrook de afslag af richting de donkere auto op (de foto).
Geef richting aan naar rechts.

Komende bij de eerste rotonde ga je rechtdoor, richting Heerhugowaard (zie borden op rotonde)

Komende bij de tweede rotonde geef richting naar links en ga de rotonde ¾ (zie bord Heerhugowaard) en ga dus de afslag af en de oprit op. Hier krijg je vaak de opdracht: We gaan de eerste afslag af.

Kijk bij het berijden van de oprit goed in je linker spiegel en over je linker schouder naar het verkeer op de hoofdrijbaan.

Je hoeft hier niet naar links in te voegen want de rijstrook die je moet berijden ligt voor je maar het verkeer op de hoofdrijbaan kan mogelijk naar rechts komen ook op deze rijbaan, laat deze dan voorgaan.

Ga dan de afslag af, dit is de afslag bij MC Donalds.
Aan het einde van de afslag moet je meestal linksaf.
De route daarna zal ik bespreken in een volgende Blog.   Veel succes.