Weer informatie voor onze leerlingen en leerlingen van andere rijscholen. Of voor rijbewijs bezitters die hun kennis willen bijspijkeren.

Wanneer jij vanaf de spoorlaan aan de Kalkovensweg richting Westerweg gaat en daar linksaf slaat zie je aan het einde van de Kalkovensweg een bord 30 km zone.
Waar hebben we vaak mee te maken in een 30 km zone, met gelijkwaardige kruisingen, ( kruisingen van gelijke orde ) Zie de fotos hieronder.

Ook hier nader je een kruising van gelijke orde, dus voorrang aan bestuurders rechts en op links heb je voorrang. Wanneer je ziet dat het rechts vrij is, ook geen fietsers twijfel dan niet om aan links te laten zien dat je doorgaat. Komen ze erg hard aanrijden en willen ze geen voorrang geven laat je ze natuurlijk gaan, maar wacht niet in eerste instantie zelf. Wees besluitvaardig als het rechts vrij is.

Houd hier dus rekening mee want je krijgt het eerste stuk tot de begraafplaats 3 zijstraten waar je voorrang aan moet verlenen. Zoals je ziet op de foto onder heb je hier weinig uitzicht. Pas dus je snelheid aan zodat je de straat goed in kunt kijken. Wanneer je te hard rijdt kun je niet op tijd stoppen. Zodra je gezien hebt dat het vrij is pas dan je snelheid weer aan, Max, 30 km a 32km.

Hieronder de 2e straat, deze is wat overzichtelijker maar kijk hem goed in.

En hieronder de 3e straat.

Houd ook rekening met inhalen van fietsers. Doe dat niet voor die zijstraten.  Haal wel die fietsers in waar het kan, blijf er niet onnodig achter rijden. Wanneer je gaat inhalen kijk al op een ruime afstand voor je naar het tegemoet komende verkeer, daarna in je spiegels, binnen, links buiten en linker schouder ( dode hoek ). Ook al komt er een tegenligger kun je wel alvast in de spiegels kijken hoe de situatie is en blijf dat zo nodig herhalen. Wanneer dan die tegenligger weg is weet je al wat je kunt doen, kijk dan alleen nog even linker schouder (dode hoek) en haal snel in met een ruime afstand van de fietsers. Denk aan (ruimtekussen). Is afstand tussen jou en fietsers.

Te hoogte van de begraafplaats zie je weer een bord, einde 30 km zone.

Vreemd genoeg ontbreekt hier op de foto het bord B3 (voorrangskruising).

Maar je ziet wel de haaientanden op de weg, je hebt hier dus voorrang.

Vervolg deze weg dan weer met aangepaste snelheid en als het kan naar de 50 km. Op de momenten dat het nodig is pas je natuurlijk weer je snelheid aan.

B.v. Drukte verkeer, b.v. veel fietsers, weersomstandigheden, zicht,

Volgende keer ga ik verder met de Westerweg tot aan de rotonde van de Geestersingel.

Doe hier ook weer je voordeel mee.

Heb je vragen, stuur een mail naar ludojansen48@gmail.com

Wil je informatie over onze aanbiedingen van autorijlessen kijk op,

www.autorijschool-jansen.nl

Succes Ludo Jansen