Alkmaar scoort slecht in onderzoek naar onveilige verkeersplekken:

NH Nieuws heeft samen met de andere regionale omroepen in de periode van 8 tot en met 22 april onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid. Het publiek kon zelf op een interactieve kaart aangeven waar zij vonden dat het onveilig was in het verkeer. Niet elke melding is gecontroleerd en dus kunnen er wat onjuistheden in zijn geslopen. Globaal gezien verandert dat weinig aan de uitslag.

ALKMAAR – Met maar liefst vijf locaties in de top-10 is de gemeente Alkmaar niet goed uit de verf gekomen bij het Meldpunt Onveilig Verkeer. Op deze interactieve kaart konden mensen zelf aangeven welke plekken in de provincie zij onveilig vinden. Vooral de Oudegracht in het centrum van Alkmaar werd veel genoemd en behaalde met ruim 150 meldingen en stemmen de bedenkelijke derde plek.

De uitslag is voor bewoner Marc Jongmans niet verrassend. Volgens hem is de Oudegracht een onoverzichtelijke en gevaarlijke weg. “De automobilisten denken soms dat het hier de A9 is. Als er fietsers of brommers vanuit een zijstraat vanaf rechts de weg op rijden, ziet het verkeer ze vaak niet aankomen. Dan kun je wel voorrang hebben, maar daar heb je niet veel aan als je op de operatietafel ligt.”

Hieronder de locaties die onveilig gevonden worden.

https://www.youtube.com/watch?v=TpLzlaBmeRk

Oude gracht

https://goo.gl/maps/M4ouhR1HyZeMkTM57

Verdronkenoord/zoutstraat

https://goo.gl/maps/A8aTgo9RLhfLyYSj8

Oude Gracht/Hofstraat

https://goo.gl/maps/WBLAshbg4gJy6wHx8

Deze situaties liggen binnen de 30 km zone. Daar heb je dan vaak te maken met gelijkwaardige kruisingen waar bestuurders van rechts voorrang hebben, dus dat zijn ook de fietsers die dan voorrang hebben.

Wij leren onze leerlingen de snelheid bij deze situaties aan te passen aan het uitzicht zodat ze wat dieper de straat in kunnen kijken. Maar de snelheid moet zo aangepast worden dat je ook op tijd stil kan staan.
Voor de bestuurders die van rechts komen geef ik het advies ook de snelheid aan te passen dat je op tijd gezien wordt. Want inderdaad je hebt er weinig aan als je weet dat je voorrang hebt en op de operatietafel terecht komt.

Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel dus moeten er aanvullende maatregelen worden genomen.

Ken je ook een onveilige situatie in Alkmaar, deel dat in dit bericht.