Muiderwaard Alkmaar

Aantal ongevallen afgelopen jaren:

Muiderwaard – Noorderkade – Oude kanaaldijk

Komende vanaf de Muiderwaard nader je de voorrangssplitsing Noorderkade. Je moet verplicht de pijl naar links volgen de Noorderkade op. Omdat daar een pijl staat met verplichte rijrichting moet je daar wettelijk richting aan geven naar links. Je moet voorrang verlenen aan de kruisende bestuurders en aan de voetgangers die oversteken op de oversteekplaats.

De motorvoertuigen die vanaf de Noorderkade komen moet verplicht rechtsaf slaan de Muiderwaard op. Maar dit geldt niet voor de bus en bromfietsen op de rijbaan en de fietsers en snorfietsers op het fietspad. En daar gaat het in de meeste gevallen fout.

Wat gaat er fout?

Omdat veel mensen bekend zijn met de verkeerssituatie op dit punt verwachten veel bestuurders vanaf de Muiderwaard dat iedereen afslaat. Het fietspad wordt dan nog wel in de gaten gehouden, maar brommers op de rijbaan (wat daar verplicht is) niet. Daar gaat het dus vaak fout. Vaak komt dit doordat iemand met een te hoge naderingssnelheid de situatie niet goed in schat en op het laatste moment wordt verrast door de brommer.

Ons advies:

  • Verlaag je snelheid om de situatie beter te kunnen overzien
  • Houd rekening met verkeer van beide kanten, ook van rechts dus!
  • Let op brommers en bussen op de rijbaan, die hoeven niet af te slaan
  • Als je als brommer van de Noorderkade komt, pas dan ook je snelheid aan omdat men niet verwacht dat je rechtdoor gaat
  • Brommers vanaf de Oude Kanaaldijk die de rijbaan opgaan, houd rekening dat andere bestuurders je misschien niet verwachten.

Ook bij dit kruispunt geldt: Voorkomen van een ongeval is beter dan achteraf gelijk krijgen, met de schade!